Hangok, szavak, gondolatok...

Fekete Macska Könyvklub

Fekete Macska Könyvklub

#azéletírta 8.

2021. március 24. - Fekete Macska Könyvklub

Énidő: egy bögre finom tea, egy jó könyv… és gyertyák

Sokszor emlegetjük, de úgy vélem, még továbbra sem mehetünk el mellette, hogy a tavalyi évben nagyot fordult a világ. Szó szerint a világ, mert a járvány a legkisebb szegletébe is eljutott. Rombolt, ugyanakkor talán épített is. Egyre többen adnak hangot annak ugyanis, hogy a bezártságnak, az izolációnak köszönhetően újra felfedezték saját magukat. Régóta halogatott tervek kidolgozásához kezdtek hozzá, átértékelték szüleikhez, rokonaikhoz, barátaikhoz fűződő kapcsolatukat, felülbírálták korábban hozott döntéseiket...

Akár pozitív, akár negatív lecsengésűek a történtek, egy biztos, sokan megpróbáltak a korábban nélkülözött harmóniára törekedni. Átalakították az otthonukat, próbálták a négy fal közé zárt időt minél kellemesebb környezetben eltölteni.

Kriszti és családja ehhez nyújt segítséget, lélekmelengető fénnyel ragyogva be a sötét estéket, a borongós napokat.

162571382_810993083188245_175169888429780931_n.jpg Minden egyes alkalommal, mikor ránézek a képeitekre, elolvasom a leírásokat, szinte érzem a különleges illatokat, látom a lobogó gyertya fényét, s máris nyugalom száll meg. Valami ilyesmi volt a célotok a Lélekmelengető Gyertyák életre hívásával?

• Igen, abszolút. :) A gyertyáink nekünk régóta ugyanezt nyújtják, télen-nyáron, rossz és jóidő(k)ben, napközben és este... Jó érzés meggyújtani őket, akár a reggeli kávé mellé hangulatnak, akár ebéd után az illatáért, vagy éppen este a fényénél fürödni, lecsendesedni. Hiszem, hogy mindenkinek jól jön egy kis „lélekmelengetés”, hogy (még) jobban élvezhessük az otthon töltött időt. :)

A képeiteken felbukkan egy lótuszvirág, Buddha és egy életfa. Ez a vonal hatja át az életedet? A buddhista szellemiség? Van olyan filozófia, amiben hiszel, amit netán követsz, vagy csak alapgondolatokat és szimbólumokat ragadtál ki?

• A buddhizmus szellemisége régóta közel áll a szívemhez, de az utóbbi években talán még inkább az életem része lett. Szeretek ilyen témájú könyveket, írásokat olvasni, jó hatással vannak rám. :) Az életfa pedig szintén olyan szimbólum, ami végigköveti az életem, de mai „jelentését” számomra a férjemmel való megismerkedés után nyerte el.

163646943_816382495651577_7705609330414227379_n.jpgMég 1 éve sem voltunk együtt, mikor mindkettőnk csuklójára felkerült egy-egy életfa-tetoválás, és azóta sokszor sok helyen jelen van már a mindennapjainkban. Ott volt az esküvőnkön, vissza-visszaköszön az otthonunk dekorációjában... Valahogy az életfa jelképez mindent, amik vagyunk és lehetünk együtt; a családunkat, a múltunkat, jelenünket és jövőnket…

Ha már buddhizmus, akkor mégis mit emelnél ki vele kapcsolatban?

• Röviden talán azt, hogy valahogy mind közül ezt a vallást érzem a legtisztábbnak, a legkedvesebbnek – mindkét szó legszebb értelmében.

Ha bővebben szeretném kifejteni, akkor pedig azt mondanám, hogy szeretem, ahogy szeretetteljes elfogadásra és elengedésre tanít: fogadd el magad és a világot is, és kívánd a legjobbakat minden benne élőnek, ugyanakkor tiszteld magad (és másokat) is annyira, hogy elengeded azt, ami csak fájdalmat okoz. Engedd el a görcsös kötődést olyan dolgokhoz, amelyeket úgysem tudsz irányítani. Nem érdemes menekülni a szenvedés elől, mert olykor elkerülhetetlen, de ne is „ragaszkodj” hozzá. Minden elmúlik, a jó is, a rossz is…

Az érzések is jönnek-mennek, de nem kell, hogy meghatározzanak. Változhatsz. Mindig lehetsz jobb ember. Talán ezek azok a gondolatok, amiket én kiemelnék.

Egy valláshoz sem tartom magam feltétel nélkül és szigorúan, így a buddhizmushoz sem, de számomra rengeteg bölcsesség és jóság van benne, és bár nyilván a való életben néha nagyon nehéz ezeket a tanokat betartani, de szeretek olvasni róluk... gyengéden arra serkentenek, hogy magam is bölcsebb és jobb ember legyek. Az meg sosem árt.

Spirituális lénynek tartod Magad?

• Mindig változó, hogy ezt a mindennapokban mennyire tudom épp megélni. Néha még inkább kinyílik nekem a spiritualitás világa, néha kicsit „stagnálok”, de igen, nagyon is annak tartom magam.

162535159_443093963668466_4455337605621849758_n.jpgTérjünk át a gyertyákra! A környezettudatosság és az egészségre káros anyagok elkerülése is szerepel a készítésük során megvalósított elképzeléseitek között. Mesélj nekem egy kicsit erről! Miben különbözik a szójaviasz gyertya hagyományos társaitól?

• Most már egyre többen tudják, hogy a hagyományos, széles körben elterjedt paraffinos gyertyák (a fémszálas kanócaikkal) rengeteg káros anyagot tartalmaznak. Ezek nem csak a környezetünkre, hanem ránk, gyerekeinkre, sőt kisállatainkra nézve is nagyon ártalmasak.

Nem szeretnék részletekbe bocsátkozni, ezeket az információkat szerencsére most már sok helyen megtalálni az interneten is. Mi magunk is csak véletlenül bukkantunk rájuk évekkel ezelőtt, pont mielőtt hozzánk került a kutyusunk.

Szerettünk volna neki és magunknak is minden értelemben tisztább, egészségesebb környezetet teremteni. A szójaviasz pedig erre nagyszerű alternatívát jelent, mivel nem csak, hogy 100%-ban természetes, de teljesen növényi alapú is (a méheket sem kell munkára fogni miatta. :)).

Emellett az általunk használt szójaviasz biológiailag teljes mértékben lebomló, vegyszermentes, festékanyagoktól és tartósítószertől mentes és akár kétszer olyan hosszú, tiszta lángú égést biztosít, mint a hagyományos gyertyák. Nagyon előnyös tulajdonsága továbbá a tégelyek újrafelhasználhatóságának szempontjából, hogy a megszokott viaszokkal szemben a szójaviasz meleg, mosószeres vízzel könnyen eltávolítható (épp ezért nem hagy foltot ruhán, bútoron sem.)

Ezenkívül csakis 100% tiszta pamutból készült kanócot használunk, mindenféle nehézfémszál és más károsanyag-kibocsátás nélkül, illetve az üvegeink, tégelyeink is tiszta alapanyagból készültek, és mind újrafelhasználható (es általunk újratölthető is), így a hulladékcsökkentésből is kivesszük a részünk.

Tudom, hogy azt mondtad, nem szeretnéd részletezni, de szerintem, nem árt kimondani és tudatosítani: szóval kifejtenéd mégis egy kicsit azt, mitől is károsak a hagyományos gyertyák? 

162995434_295838275501699_8342626346155244799_n.jpg• Azért nem szeretem csak részletezni, mert nem akarnám, hogy bárki bántásnak vegye. Nem szeretnék ostorozni senkit azért, mert hagyományos gyertyákat, mécseseket használ. Tényleg mi – a Lélekmelengetőnél – sem voltunk még néhány éve tudatában annak, hogy mennyi baj is van velük.

Nyilván ezek olcsók, elterjedtek, mindenhol hozzájuk juthat az ember, de sajnos ennek is megvan a maga ára. A silány minőségű hozzávalók komolyan károsíthatják az egészséget, a környezetet és rengeteg felesleges hulladékkal is járnak. 

A paraffin, ami a legelterjedtebb a hagyományos gyertyák készítésekor égés közben például benzolt és más petrolkémiai anyagokat (acetont, szén-monoxidot, formaldehidet) juttat a levegőbe. A cink és ólomtartalmú kis teamécses-tégelyek pedig az égés hatására apró nehézfém-részecskéket párologtathatnak.

A szintén általánosan használt fémszállal megerősített kanócok pedig ólom- és más nehézfém-származékokat, mérgező koromszemcséket bocsátanak ki.

Ezek mind rákkeltő, asztmás megbetegedéseket okozó, tüdőt és idegrendszert károsító anyagként ismertek, és hosszú távon, rendszeres használat mellett, sajnos ki is fejthetik ezt a hatásukat.

Nyilván nehéz lenne minden ártó tényezőt kizárni magunk körül, de ha tudjuk valamiről, hogy ennyire káros ránk és a környezetünkre nézve is, miért ne váltanánk valami fenntarthatóbb, egészségesebb és környezetbarátabb alternatívára?

Mármint tudom, hogy valamivel költségesebb, de nekem például ennyit mindenképpen megér a környezetünk es az egészségünk. Mert ha valaki, mi aztán sokat gyertyázunk, ezt kár lenne tagadni.

Akkor most essen pár szó az illatokról! Hogyan kísérletezitek ki őket, mi ad ihletet egy-egy kombináció megálmodásához?

163842736_447706983110838_5222826086395854901_n.jpg• Hú, minden… Néha a legvéletlenszerűbb dolgokból születik meg az ihlet... Sokszor csak megérzek egy finom illatot, és rögtön elkezdek kattogni azon, hogy lehetne visszaadni :). Vagy van bennem egy érzés, és azt próbálom valahogy kifejezni „illatban” – ha ennek van bármi értelme… Például utóbbiból született a Dióhéjban: otthon illatunk is. Nemrég költöztünk el Diófa utcai házunkból, és az emiatt érzett nosztalgikus hála vezetett végül az illat megálmodásához. 

Épp a napokban említettem Az elfeledett kertről készült anyagban Helena Bonham Carter gondolatát, mely szerint minden művészet. Ez jutott most eszembe. Amit az illatokkal csinálsz, az is az. Talán egyesek számára nem olyan kézzelfogható, mint amikor egy festő színekkel megörökít valamit a vásznon, de mégis az. Tagadhatatlanul művészet…

Egyébként mivel 100%-os, természetes illóolajokkal dolgoztok, gondolom, ez behatárolja az előállítható illatkombinációk számát...

• Ami azt illeti, az illataink alapja többnyire valóban 100% természetes és tiszta illóolaj, és mindig vannak illataink, amelyekbe nem is kerül más. Az összetettebb, szezonális illatok megalkotásához viszont segítségül szoktunk hívni kiváló minőségű, higítatlan, parabénmentes, vegán és állatkísérlet-mentes illatolajokat is. Ezekkel kiegészülve már a határ sokkal közelebb kerül a csillagos éghez. :)

Újratöltitek a sértetlen tégelyeket, természetes alapanyagokat használtok, melyek nem károsak a környezetre; az újrahasznosítás, a környezettudatosság a mindennapjaitokat is átitatja? Milyen formában kell ezt elképzelni?

• Amiben tudjuk, valóban igyekszünk maximálisan környezetbarát módon vinni vállalkozásunkat, és persze folyton keressük az új lehetőségeket is erre.

A mindennapjainkban is abszolút jelen van ez a szemlélet, igen. Kis családunk húst egyáltalán nem fogyaszt hosszú évek óta már. Tejterméket és tojást is csak ritkán, és gondosan megválogatjuk azt, milyen forrásból. 

A háztartásunkat is próbáljuk a lehető legzöldebb irányba vinni – természetes tisztítószereket használunk, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, és törekszünk arra is, hogy minél kevesebb szeméttel járjon a létezésünk. Most már végre kertünk is van, ahol terveink szerint az önellátás irányába is szép lassan tehetünk lépéseket. Nyilván folyton van még hova fejlődni, de ebben épp ez a szép. :)

162521603_4013119058739617_7859353241365426061_n.jpgFrutti, a kutya központi szerepet játszik az életetekben. Jól értettem, hogy őt úgy fogadtátok örökbe?

• Bizony, Fruttika 2016-ban lett a család szerves és elválaszthatatlan része. :) Ő nem „csak” egy kutya, valóban családtag, és mint mindegyikünk, ő sem tökéletes... de soha nem cserélném senkire és semmire. :) Végtelenül szeret minket, a fiunkat is, és mi is végtelenül szeretjük őt. Ha tehetném, még sokkal-sokkal több kutyust örökbe fogadnék, és ha eljön az ideje, így is lesz. Hiszem, hogy az összes kutya és macska (és minden más állat is), aki így vagy úgy menhelyre, utcára, vagy vágóhídra kerül, megérdemelné azt, hogy szerető otthont kapjon. (Bár mindnek megadhatnám...) Ezt a szemléletet szeretném megtanítani a gyerekeimnek is, vagy inkább erősíteni bennük, ami talán mindünkben ott van valahol mélyen. Elnézve a kisfiamat, s azt, hogy milyen gyengéd szeretettel van Frutti és más kutyák, állatok felé is, remélem, hogy sikerül. :)

Visszatérve a gyertyákhoz, nálatok személyre is lehet szabni őket, ez hogyan is működik pontosan?

• Igen, szerettük volna, ha a mi gyertyáink kicsit személyesebbek és egyedibbek tudnának lenni, mint az egyébként gyönyörű, de talán kicsit már megszokott szójagyertyák.

Lényegében nálunk nem csak a tégelyek méretét lehet megválasztani, hanem azt is, hogy milyen anyagú legyen (fém/üveg), milyen színű (ezüst/rozégold, ha fém; vagy arany/ezüst/mattfekete-tetős, ha üveg), illetve külön díszítést is lehet rájuk kérni. Minden gyertyát rendelésre, egyedileg, kézzel készítünk aztán el, aszerint, ki milyen illatot és tégelyt választ magának.

Most pedig már olyan kezdeményezésünk is van, hogy akár kiürült vagy használaton kívüli tégelyeket is örömmel újratöltünk élettel és illattal. :)

A weblapunkon is fent van minden részlet a felsoroltakat illetően.

Énidő elnevezésű gyertyátokat így jellemzed: "Egy bögre finom tea, egy jó könyv, egy kényeztető forró fürdő..." S ha már jó könyv, jön az elmaradhatatlan kérdés: mit olvasol most? Van kedvenc szerződ, műved?

162415795_468132600981520_7620023648629647698_n.jpg• Ó, igen, a könyvek. :) Nagy imádójuk vagyok, és „fénykoromban” éjjel-nappal faltam őket. Most a gyerkőc, a költözés és a gyertyák mellett már sokkal kevesebb idő és energia jut sajnos az olvasásra. Azért reggelente, a hajnali kis énidőmből mindig igyekszem áldozni erre is egy kicsit mindkettőből. :)

Jelenleg egyébként Ryan Holiday: Az akadály maga az út című könyvét olvasom, de még csak az elején járok. Őszintén szólva, nagyon szeretem a jól megírt „motivációs” és életmód könyveket, mint Elizabeth Gilbert Big Magic-je, vagy A Bullet Journal Módszer című könyv, mindkettő kicsit meg is változtatta az életemet. :)

A regények terén pedig egyrészt menthetetlenül krimirajongó vagyok, amióta az eszemet tudom. Agatha Christie-n nőttem fel, és a jól megírt krimik azóta is magukkal ragadnak. :) Másrészt pedig a természetfeletti és a fantázia világa is nagyon el tud varázsolni: a Harry Potter és Stephen King könyveket bármikor örömmel olvasom (újra)…

Szerintem, van még ott a tarsolyodban pár említésre méltó kötet…

• Na jó, még két könyv van, amit nem tudok magamban tartani. Ha már úgyis szóba került a buddhizmus, meg a könyvek, amik megváltoztatták az életem: az egyik a David Michie: A Dalai láma macskája, a másik pedig a Sarah Napthali: Buddhizmus anyáknak. De ezeken kívül is van még jó pár kedvenc…

Folytasd csak!

• Lássuk!

Jacquelyn Mitchard: Az óceán mélye… gyerekkorom óta többször elolvastam, mindig magával ragad, nem is tudom pontosan miért... Film is készült belőle anno, valahogy a kettő együtt nagy hatással volt/van rám…

Eric Berne: Emberi játszmák… amúgy végzettségem szerint pszichológus vagyok, ez onnan maradt kedvenc. :):)

Edward St Aubyn: Patrick Melrose-sorozat…ezt igazából véletlenül sorozatban láttam először, nagyon megragadott, nem akartam elszakadni tőle, így jött a könyv. Brutális, de nekem a jó értelemben…

Meg a Kis herceg… de az kinek nem a kedvence?! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fmkonyvklub.blog.hu/api/trackback/id/tr7216475926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása